RISOTTO CU CIUPERCI

- -

Această rețetă de Risotto cu Ciuperci este foarte ușor de preparat, chiar dacă nu ai experiență în bucătărie. În plus, un risotto de ciuperci se potrivește de minunte cu o varietate de vinuri. Pe toate gusturile, cum se zice.

Dacă iubești vinul roșu, îți recomand să deschizi un vin cu un corp mai ușor și taninuri moi precum Pinot Noir, Novac, dar ar merge și un Merlot mai vechi. Dacă ai la frigider un Chardonnay atins ușor de baric sau un Pinot Gris, vor merge perfect cu cremozitatea untoasă a risotto-ului.

Ingrediente

30 g unt
150 g ciuperci (gălbiori, champinion etc)
150 ml vin alb sec
1,5 l supă (stock) de pui sau de legume
50 g ceapă albă

250 g orez pentru risotto (de ex. arborio)
50 g parmezan
Sare și piper
Rucola / Pătrunjel / Ceapă verde

Mod de preparare

Încălziți stock-ul până în punctul de fierbere.

Într-o tigaie încăpătoare, cu pereți înalți, topiți untul la foc potrivit. Adăugați cipercile tăiate felii și ceapa tocată mărunt și căliți aproximativ 5 minute.

Notă: Dacă folosiți gălbiori, căliți-le mai întâi singure, în suc propriu, apoi adăugați untul și ceapa.

Când ceapa și ciupercile sunt călite, adăugați orezul și amestecați.

Turnați vinul și lăsați să fiarbă 3-4 minute, până ce lichidul se reduce la jumătate. Adăugați treptat stock-ul fierbinte, câte o jumătate de cană, amestecând continuu pentru ca orezul să nu se lipească și pentru a elibera amidonul care dă cremozitatea risotto-ului.

Așteptați până ce stock-ul este aproape complet absorbit și abia apoi adăugați următoarea cantitate. După 25 de minute, orezul ar trebui să fie gătit. Adăugați parmezanul ras, sare și piper și amestecați. Presărați pe deasupra rucola, pătrunjel sau ceapă verde tocate.

Poftă bună!