Antricot de vită cu piure de țelină

- Chef Andrei Mitroi -

Vinul recomandat pentru asociere: Occultus / 2012 / Senator Wines

Pentru cupajul celor mai bune vinuri de la Senator Wine, din 2012 - unul dintre cei mai buni ani pentru vinul românesc -, Chef Andrei Mitroi a ales să facă ceva clasic cu un gust generos, dens și rafinat, precum acest vin cu taninuri rotunde și note de fructe negre, vanilie, tabac și piele.

Ingrediente

Piure de țelină

Sare
1kg

Țelină
1 kg

Smântână lichidă
150 ml

Unt
150 g

 

Reducție de vin

Ceapă
1 buc

Usturoi
2 căței

Ulei
10 ml

Unt
30 g

Vin roșu sec
150 ml

Sare, piper, rozmarin

Ulei
10 ml

Antricot de vită
250 – 300 gr

 

Antricot de vită

Usturoi
2 căței

Unt
30 g

Cimbru
1 crenguță

Rozmarin
1 crenguță

Sare, piper

Mod de preparare

Pentru reducția de vin

Începem cu reducția de vin pentru că această durează cel mai mult ca preparare.

Tocăm ceapa și usturoiul și le caramelizăm ușor în puțin ulei de măsline. Când acestea capătă nuanță aurie cu tușe de caramel, adăugăm unt. După ce s-a topit untul, adăugăm vin roșu și asezonăm cu sare, piper și puțin zahăr. Dacă doriți, acesta este momentul să adăugați ierburi aromate.

Lăsăm totul la foc mic până lichidul se reduce considerabil. După ce reducția de vin are textura dorită, o scoatem de pe foc și o strecurăm.

Pentru piureul de țelină

Țelina se învelește în crustă de sare și se coace timp de 3 ore la 180°C. După ce s-a răcorit, o curățăm, o tăiem cubulețe.

Topim cantități egale de unt și smântână lichidă într-o tigaie. Punem într-un blender țelina tăiată și emulsia obținută din unt și smântână. Asezonăm cu sare și piper și le dăm la blender până totul se transformă într-un piure cremos.

Pentru antricotul de vită

Asezonăm carnea pe ambele părți cu sare grunjoasă și piper proaspăt măcinat. Într-o tigaie încinsă cu puțin ulei de măsline, așezăm carnea. După ce o întoarcem pe cealaltă parte, punem lângă ea puțin unt, ierburi aromate și câțiva căței de usturoi.

Pentru a impregna gustul în carne, cu o lingură îl îmbăiem în untul topit. Când carnea este gata, o lăsăm la odihnit pentru minim 5 minute.

Plating

Așezăm piureul de țelină, feliile de antricot și reducția de vin în farfurie.

Poftă bună!

– Chef Andrei Mitroi –

Vârsta 33 de ani.
Experiență :
2 ani Bucătar în Appetitto Bistro, Sheffield, Anglia
2 ani Sous Chef la Hotel Leopold, Sheffield, Anglia
1 an Bucătar la Hotel Capital Plaza, București
1 an Bucătar la Noeme, București

Crama Senator Wines

Senator Wines este crama cu cea mai mare plantație de vie bio din sud-estul Europei și a 6-sea ca mărime în topul întregului continent cu 250 de hectare de viță bio și peste 800 de hectare pe care le exploatează în podgoriile din Huși, Vrancea, Brăila și Banat. Compania a fost înființată în 1991 și este unul dintre cei mai importanți producători de vin din România.

Brand-urile aflate în portofoliul companiei sunt Monser, Varius și Senator Private Collection. Monser este cea mai mare gamă de soiuri pure românești, Varius o colecție de 5 soiuri internaționale, iar Senator Private Collection sunt două cupaje, unul alb și unul roșu.

Portofoliul cramei cuprinde peste 20 de soiuri de viță-de-vie cultivate.