Sezonul de vară aduce cu sine o schimbare în preferințele și cerințele clienților în ceea ce privește vinurile. Pentru a răspunde acestor tendințe și a oferi o experiență plăcută și răcoritoare, este esențial să selectăm cu grijă vinurile pentru lista de vară într-un restaurant. În acest articol, vom explora tendințele de consum în materie de vin în sezonul de vară și factorii cheie pe care trebuie să îi luăm în considerare atunci când selectăm vinurile pentru lista de vinuri adaptată sezonului cald. 

Structura listei de vinuri într-un restaurant pentru sezonul de vară este esențială pentru a potoli setea, preferințele și așteptările clienților. Cuvintele cheie ce caracterizează băuturile de vară sunt: proaspăt, delicios și răcoritor. Acestea sunt și cuvintele cheie după care ne orientăm când creăm lista de vinuri. O selecție diversificată și bine organizată va oferi clienților o experiență deosebită în timpul sezonului estival.

Vinuri proaspete. Aici nu mă refer doar la vechime, dar și la senzația gustativă. În timpul verii, clienții caută vinuri răcoritoare, cu o aciditate echilibrată și note de fructe proaspete. Consumatorii se orientează către soiuri precum Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Grigio, Fetească Regală, Fetească Albă, Albariño, Verdejo și Vermentino, care oferă prospețime, arome intense de citrice, fructe tropicale și o aciditate vibrantă. Zone viticole precum Valea Loarei din Franța, regiunea Mosel din Germania sau regiunile de coastă din Noua Zeelandă sunt în centrul atenției, datorită vinurilor lor cu aciditate crescută, prospețime și arome subtile. Vinurile albe ușoare și spumante, precum și vinurile roze și roșii ușoare servite reci, sunt alegeri populare.

Vinuri fructate și aromate. Aici cuvântul cheie este delicios. Clienții sunt atrași de vinurile cu arome fructate intense și note florale. Vinurile care evidențiază aromele de citrice, fructe de piersică, caise sau flori de soc sunt apreciate în sezonul de vară. Vinurile roze sunt o alegere excelentă, datorită prospețimii și aromei lor fructate. Ele pot fi seci sau demiseci și pot fi realizate din diverse soiuri de struguri, precum Grenache, Syrah, Pinot Noir, Sangiovese sau Fetească Neagră. Ele pot varia de la cele ușoare și proaspete, cu note subtile de fructe roșii, până la cele mai intense și corpolente, cu arome complexe de căpșuni și fructe de pădure. În lista de vinuri, puteți include varietăți precum Rosé de Provence, Rosado sau Blush.

În lista de vară alegeți vinuri din soiuri mai puțin cunoscute pentru a surprinde și a încânta clienții. Puteți include și un vin pelin, servit rece, acesta poate fi echivalentul unor digestive, mai puțin agresiv, datorită nivelului de alcool specific vinului și mai plăcut datorită gustului dulce amărui.

Vinuri spumante. Vinurile spumante, cum ar fi Champagne, Prosecco, Cava sau vinuri spumante locale, adaugă o notă de festivitate și răcorire în timpul verii. Clienții sunt deschiși să descopere noi arome și combinații inovatoare. Experimentați cu vinuri frizzante sau vinuri pet-nat (petillant naturel).

Vinurile petillant și frizzante sunt vinuri ușoare și răcoritoare, perfecte pentru a fi savurate în zilele călduroase. De la Prosecco italian la vinurile frizzante provenite din alte regiuni viticole, aceste vinuri cu bule discrete oferă o alternativă plăcută la șampanie sau spumantele tradiționale.Vinurile roșii servite reci. Primul aspect important, de luat în considerare, atunci când căutăm cele mai bune vinuri roșii de vară, este că nu toate soiurile sunt ideale pentru răcire. De fapt, trebuie să știți că, în funcție de anumite caracteristici structurale și organoleptice, doar o parte foarte mică din vinurile roșii pot fi servite reci. Spre exemplu, dacă punem un Cabernet Sauvignon, Shiraz sau un Malbec la rece, taninurile acestora vor deveni mai puternice, rezultând un vin foarte amar. În schimb, un vin precum Pinot Noir, Gamai sau Zinfandel dulce, răcit, este o alegere foarte bună. Vinurile roșii mai ușoare și fructate, cum ar fi Pinot Noir sau Beaujolais, pot fi răcite pentru a le aduce la o temperatură mai plăcută de consum. Astfel, se obține o băutură revigorantă și se păstrează aromele delicate. 

Vinuri locale și sustenabile. Consumul de produse locale și sustenabile este o tendință în creștere în industria vinului. Includeți în lista de vară vinuri locale care reprezintă regiunea în care se află restaurantul dumneavoastră. Puteți include vinuri din soiuri precum Feteasca Albă, Feteasca Regală, Crâmpoșie Selecționată, Șarbă, Plăvaie, Zghihară sau Grasa de Cotnari.

Cocktailuri pe bază de vin. Băutura care surprinde caracteristicele celor trei cuvinte cheie sunt cocktailurile pe bază de vin. Pentru a completa experiența estivală, adăugați o secțiune dedicată cocktailurilor pe bază de vin. Încurajați mixologia cu vinuri și creați cocktailuri unice și răcoritoare. Exemple pot include Sangria, Spritz sau Wine Slushies.

Pentru a crea o listă de vinuri adaptată sezonului de vară, luați în considerare următorii factori:

  • Răcorește și refresh: Alegeți vinuri care oferă prospețime și răcorire, cu o aciditate echilibrată. Acestea vor fi preferate în timpul zilelor toride de vară.
  • Asocieri culinare: Gândiți-vă la preparatele culinare specifice sezonului de vară și asociați-le cu vinurile potrivite. Vinurile albe se potrivesc bine cu fructele de mare, salatele și peștele, în timp ce vinurile roze se îmbină perfect cu aperitivele și mâncărurile ușoare.
  • Variație și diversitate: Asigurați-vă că lista de vinuri oferă o varietate de opțiuni pentru a satisface diferitele gusturi și preferințe ale clienților. Includeți vinuri albe, roze, roșii, spumante și vinuri de desert pentru a acoperi toate opțiunile.
  • Expertiza personalului: Asigurați-vă că personalul de servire este bine instruit și poate oferi recomandări adecvate clienților. Ei ar trebui să aibă cunoștințe despre caracteristicile și aromele vinurilor din lista de vară pentru a oferi experiențe deosebite.

Sezonul de vară este momentul ideal pentru a crea o listă de vinuri adaptată, care să ofere clienților o experiență răcoritoare și plăcută. Tendințele de consum în materie de vin în sezonul de vară evidențiază preferința pentru vinuri răcoritoare, fructate și locale. Prin selectarea vinurilor adecvate, asigurarea diversității și asocierii culinare potrivite, precum și instruirea personalului, veți putea satisface cerințele și așteptările clienților în timpul sezonului cald, oferindu-le o experiență autentică și plăcută în restaurantul dumneavoastră.