Echipa României s-a clasat pe locul 5 la Concursul Mondial de Degustare 2022!

O știre din lumea vinului Românesc despre care ar trebui să știi până se încheie 2022! Dacă ești Somelier, îți va plăcea acest articol.

De obicei, altele sunt temele despre care scriu în revistă. Sunt consumator de știri, dar nu sunt jurnalist și nu scriu articole de tip știre. Însă! Însă, anul acesta s-a întâmplat un lucru foarte bun pentru domeniul vinului din România. Iar eu, când am căutat să citesc mai multe despre acest fapt, nu am găsit nimic, absolut nicăieri! Nada. Nichts. Nothing. Nică, frate!

Așa că, iată-mă aici, la sfârșit de an, povestindu-vă despre una dintre cele mai faine știri din lumea vinului românesc, care s-a întâmplat acum 2 luni, în octombrie mai precis, despre care cred că ar fi trebuit să ne povestească și la televizor. Însă, nu s-a scris nici-un-cuvânt.

Echipa României s-a clasat pe locul 5 la Concursul Mondial de Degustare 2022!

Aceasta este știrea, iar dacă atunci când ai citit rândul de mai sus nu ți s-a aprins filonul mândriei patriotice, am contactat cea mai avizată persoană care va povesti mai jos despre ce este Concursul Mondial de Degustare, cine sunt oamenii din Team Romania, cum s-a petrecut ediția din acest an, cu niște detalii din culise, care cu siguranță vor face curios orice Somelier pasionat, ce visează să ajungă la competițiile internaționale. Cum se zice #winegeek stuff.

Eu închei introducerea mea aici și las cuvintele lui Valentin Ceafalău, … , așa cum au fost așternute de autor.

În fiecare toamnă, în Franţa, cea mai prestigioasă revistă de vinuri din Hexagon, ”La Revue du Vin de France”, organizează Campionatul Mondial de Degustare în orb. Spre deosebire de un concurs clasic de vin, unde juraţii evaluează vinul din punct de vedere calitativ, la Campionatul Mondial de Degustare participanţii trebuie să identifice cât mai multe din vinurile primite “în orb”, fără să primească niciun fel de indiciu privind identitatea probelor.

La ediţia de anul acesta a Campionatului Mondial de Degustare, organizată pe 8 octombrie, în celebra cramă Ayala din regiunea viticolă Champagne, echipa României s-a clasat pe locul cinci din 31 de echipe, depăşind clasarea din 2021, când a obţinut locul al 9-lea şi pe cea din 2019, locul 11.

Un rezultat bun, care vine după o muncă de echipă de mai bine de patru ani de degustări, o performanţă în care s-a investit mult timp şi mai ales bani. Echipa, formată din Julia Scavo, Horia Hasnaș, Cosmin Udrea şi semnatarul acestor rânduri, antrenată de Radu Rizescu şi susţinută de companiile Purcari şi Dagmar, a bifat obiectivele propuse înainte de competiţie, de a depăşi locul obţinut la ediţia anterioară şi de a trece de pragul de 100 de puncte.

Anul acesta, pentru a da un plus de spectaculozitate şi dramatism concursului şi pentru a-l face atractiv pentru public, organizatorii au actualizat clasamentul după fiecare probă în parte, iar întreaga competiţie a fost transmisă live pe reţelele de socializare.

Degustarea în orb şi deducţia logică

Pentru cei mai puţini familiarizaţi cu această competiţie, ea constă în degustarea în orb (vinurile sunt degustate în condiţii de anonimat total) şi identificarea soiului, a regiunii, a ţării de provenienţă, a anului de recoltă şi, eventual, a producătorului. Fiecare criteriu este punctat diferit, cel mai important dintre ele fiind soiul.

Procesul de degustare în orb presupune ca, în funcţie de anumiţi indicatori aromatico-gustativi percepuţi în vin, să încerci să îţi dezvolţi raţionamente logice care să ducă către un rezultat, către un anumit şablon. Aşadar, tehnica degustării în orb implică o deducţie logică, precum o “muncă de detectiv” în care îţi pui întrebări, cum ar fi: Ce tip de arome? Din ce tip de climă provine vinul? De la ce altitudine? Pe ce tip de sol creşte via? Ce tip de vinificare a fost abordat? Răspunsurile la întrebări te conduc către o concluzie, iar întregul proces are loc în echipă. Vinul se degustă prin prisma întregului bagaj de cunoştinţe acumulate anterior de degustători.

Într-un astfel de demers, cunoştinţele acumulate de-a lungul timpului, memoria senzorială, aptitudinile organoleptice îşi găsesc însemnătatea practică. Însă, de foarte multe ori (în cazul nostru, atât la antrenamente, dar mai ales în concurs) s-a demonstrat că instinctul şi prima impresie sunt uneori mai importante decât strategia şi multe raţionamente justificate cu argumente ştiinţifice!

De asemenea, o echipă bună poate ajunge mai repede la un răspuns corect şi poate elimina multe dinrăspunsurile greşite, pe care, de unul singur, ai fi tentat să le dai la o primă analiză a vinului. De multe ori, în cadrul echipei, opiniile sunt împărţite şi trebuie negociat un răspuns de comun acord. Degustarea în orb presupune şi foarte multă “smerenie” faţă de cunoştinţele celorlalţi, fiindcă toate cunoştinţele pe care le deţii pot fi, la un moment dat, foarte uşor păcălite de un vin cu o exprimare diferită.

Degustarea în orb este cel mai simplu mod de a reveni cu picioarele pe pământ, oricât de mult ai crede că ştii despre vinuri, iar procesul cunoaşterii vinului este unul de învăţare continuă. Indiferent de viitorul acestei echipe şi de rezultatele ce vor urma, mă simt onorat şi sunt recunoscător că am făcut parte din Team România, o echipă cu oameni minunaţi, talentaţi, cu capacităţi senzoriale impresionante şi cu un bagaj teoretic de invidiat.

Luxemburg, campioană, România pe 5

La finalul competiţiei, după servirea celor 12 vinuri, echipa Luxemburg a ridicat trofeul de campioană, acumulând 139 de puncte. Locul secund i-a aparţinut Portugaliei, cu 123 de puncte, fiind urmată de Spania, 122 de puncte. Locul patru a fost împărţit de trei echipe, Belgia, Ungaria, Anglia, toate acumulând acelaşi punctaj: 117 puncte, iar România a terminat pe 5 cu 115 puncte.

Competiţia a fost una foarte disputată, cu multe schimbări de clasament unele dintre ele dramatice. La primul vin, un spumant din Chardonnay, Marea Britanie, echipa României a identificat soiul, însă nu şi ţara, strângând astfel 10 puncte. La cel de-al doilea vin, un Verdejo, extrem de evoluat, nu am reuşit să punctăm decât anul de recoltă, însă am revenit la al treilea vin unde am punctat soiul şi anul de recoltă. Chenin blanc din 2020, pentru 11 puncte. A urmat apoi o serie de verdicte corecte în dreptul României: 17 puncte pentru un cupaj de Marsanne Roussanne din Franţa; 19 pentru un Chardonnay din Statele Unite, California; 10 puncte pentru identificarea soiului la un Pinot Noir din Germania şi 18 puncte pentru al doilea Pinot Noir din competiţie, de data asta unul din Alsacia.

Au urmat apoi două verdicte ratate, în urma cărora România a reuşit să mai strângă un punct, cu toate că în cadrul discuţiilor s-a atins de câteva ori verdictul corect. La cel de-al zecelea vin, Team România a reuşit să revină în concurs cu 20 de puncte obţinute pentru Grenache din Chateauneuf du Pape, fiind una dintre cele două echipe care au punctat la acest vin. Încă un verdict greşit, cu 0 puncte, însă în acest moment, înainte de ultimul vin, echipa României ocupa locul al treilea în concurs. Ultimul vin! Decizia de primă impresie: Sauternes, Semillon, Bordeaux. După mai multe discuţii, în care am luat în calcul şi câteva premise strategice, am hotărât să mergem pe Semillon, Australia. Verdictul, parţial corect, a adus doar 8 puncte României pentru un total de 115.

Clasamentul final al Campionatului Mondial de Degustare 2022

 1. Luxemburg (139 puncte)
 2. Portugalia (123 puncte)
 3. Spania (122 puncte)
 4. Anglia (117 puncte)
 5. Ungaria (117 puncte)
 6. Belgia (117 puncte)
 7. România (115 puncte)
 8. Belarus (112 puncte)
 9. Elveţia (111 puncte)
 10. China (108 puncte)
 11. Austria (103 puncte)
 12. Monaco (97 puncte)
 13. Taiwan (91 puncte)
 14. Finlanda (91 puncte)
 15. Ţările de Jos (85 puncte)
 16. Mexic (84 puncte)
 17. Polonia (84 puncte)
 18. Franţa (83 puncte)
 19. Danemarca (82 puncte)
 20. Zimbabwe (79 puncte)
 21. Africa de Sud (77 puncte)
 22. Moldova (76 puncte)
 23. Quebec (74 puncte)
 24. Statele Unite (72 puncte)
 25. Japonia (71 puncte)
 26. Kenya (63 puncte)
 27. Coreea de Sud (62 puncte)
 28. Italia (60 puncte)
 29. Scoţia (54 puncte)
 30. Suedia (53 puncte)
 31. Brazilia (37 puncte)

Vinurile degustate la Campionatul Mondial de Degustare 2022

 1. Soi principal: Chardonnay

Ţara: Anglia

Apelaţie: West Sussex

Producător: Nyetimber

An: 2014

 1. Soi principal: Verdejo

Ţara: Spania

Apelaţie: Rueda

Producător: Bodegas Menade

An: 2016

 1. Soi principal: Chenin

Ţara: Africa de Sud

Apelaţie: Stellenbosch Coastal Region

Producător: Ken Forrester The FMC

An: 2020

 1. Soi principal: Marsanne 95%, Roussanne 5%

Ţara: Franța

Apelaţie: Hermitage

Producător: Cave de Tain

An: 2018

 1. Soi principal: Chardonnay

Ţara: Statele Unite

Apelaţie: Russian River Valley

Producător: Ramey

An: 2014

 1. Soi principal: Pinot Noir

Ţara: Germania

Apelaţie: Baden

Producător: Bimmerle

An: 2017

 1. Soi principal: Pinot Noir

Ţara: Franţa

Apelaţie: Alsacia

Producător: Domaine Muré

An: 2018

 1. Soi principal : Cabernet Sauvignon 60%, Syrah 40%

Ţara: Franţa

Apelaţie: Coteaux d’Aix-en-Provence

Producător: Château Vignelaure

An: 2015

 1. Soi principal: Cabernet Sauvignon 40%, Petit Verdot 30%, Syrah 30%

Ţara: Italia

Apelaţie: Toscana

Producător: Il quinto

An: 2019

 1. Soi principal: Grenache

Ţara: Franţa

Apelaţie: Châteauneuf-du-pape

Producător: Domaine du Grand Tinel

An: 2001

 1. Soi principal : Touriga Nacional

Ţara: Portugalia

Apelaţie: Regional Lisabona

Producător: Quinta do Montaldo

An: 2019

 1. Soi principal: Sémillon 80%, Sauvignon Blanc 20%

Ţara: Franța

Apelaţie: Sauternes

Producător: Château de Fargues

An: 2007