Cum asociezi ciocolata cu vinul – ghidul Dor de Vin cu sugestii de asociere cu vinuri românești.

Dacă te numeri printre cei care iubesc și vinul și ciocolata, ca mine, probabil te-ai întrebat măcar o dată dacă le poți asocia pentru a te bucura de ele în același timp. Dar, ”îmi place” + ”îmi place” nu urmează regulile matematice și nu întotdeauna are un rezultat de plăcere dublă. Ba, din potrivă, dacă faci o asociere nereușită, riști să rămâi cu un gust amar după experiență.

Dar cum să facem asocierea între vin și ciocolată? În acest articol vreau să îți dau căteva reguli ușor de urmat, pentru a putea detecta perechea armonioasă și să poți evita asocierile unde ”nu există chimie”. Pentru a face alegerile și mai ușoare, în partea a doua a articolului vei găsi o listă de asocieri pe tipul de ciocolată și soiuri sau stiluri de vinuri. Iar, pentru că suntem Dor de Vin, am și câteva recomandări de asocieri pentru ciocolată cu vinuri românești.

După ce vei aplica cele învățate în acest articol, vei putea răsfăța oamenii dragi și pe tine însuți cu o experiență delicioasă și rafinată.

5 + 1 Reguli pentru Asociere Ciocolată – Vin

1. Vinurile mătăsoase, catifelate, cu taninuri moi sunt cele mai bune prietene ale ciocolatei. Sau, poți merge pe calea mai sigură, alegând un vin puțin mai dulce (nu mă refer aici la vinuri de desert). 

2. Vinurile cu un profil aromatic fructat se potrivesc bine cu ciocolata. Vinurile cu arome de fructe coapte, gemoase, oferă un echilibru plăcut aromelor amare de cacao. La rândul lor, notele amare din cacao, amplifică aromele fructate din vin. Vinul tău are note puternice de fructe, fie ele roșii (vișine, zmeură, cireșe, ș.a.) sau negre (prune, cireșe negre, mure, ș.a.)? Ar putea fi un candidat bun pentru împerecherea cu ciocolată.

3. Pentru o asociere echilibrată, asigură-te că asocierile tale se potrivesc în mod egal din punct de vedere al intensității. Ciocolata cu arome mai puțin intense se potrivește bine cu vinul cu un corp mai ușor, în timp ce ciocolata intensă, cu un grad mai ridicat de cacao, se împletește frumos cu vinurile mai corpolente.

4. Nu asocia vinurile seci, taninoase cu ciocolată amară. Chimic, atât vinul cât și ciocolata au ceva în comun – flavanoli. De aceea, experiența acestei asocieri nu va fi plăcută din cauza supraîncărcării de flavanoli. Flavanolii sunt componentele ce oferă ciocolatei nota amară, iar vinului taninuri. Ciocolată amară + vin cu taninuri puternice = pereche dezechilibrată și gust amar.

5. Ciocolata cu arome și ingrediente adăugate precum caramel, nuci, fructe confiate, poate schimba profilul aromatic și textura ciocolatei și, în consecință, vinul care i se potrivește. Ia în considerare acest aspect.

5+1 Vrei să faci o degustare cu mai multe tipuri de ciocolată și vinuri? Aplică regula de la degustarea de vinuri: începe cu cele ușoare atât vinuri, cât și ciocolată și continuă spre asocieri mai intense aromatic. Începe cu ciocolata albă sau una cu lapte, pentru a putea simți notele mai subtile. Apoi, treci la ciocolata amară și vinul mai intens, care îți vor copleși papilele gustative.

Ce vinuri asociem pentru fiecare tip de ciocolată?

Ciocolata albă

Ciocolata albă, care este făcută cu unt de cacao, zahăr și lapte are o aromă dulce, untoasă, cu note de miere și frișcă. Vinurile care se asociază armonios sunt: spumantele, vinurile albe și roze de desert și Ice Wine. Spumantele ajută să curețe palatul de grăsimea lăsată de ciocolată. Vinurile de desert albe și roze scot în evidență cremozitatea din ciocolata albă. Gustul de fructe confiate din Ice Wine, la fel, se combină frumos cu aromele de frișcă și miere a ciocolatei albe.

Din vinurile românești pentru asocierea cu ciocolata albă îți recomand următoarele:

 • Spumant Casa de Vinuri Cotnari Millesime Grasă de Cotnari
 • Spumant Domeniile Panciu Blanc de Blancs
 • Corcova Dessert
 • Licorna Winehouse Tămâioasă Românească Dulce
 • Liliac Nectar of Transilvania
 • Domeniul Coroanei Segarcea Tămâioasă Roză

Ciocolata cu lapte

Ciocolata cu lapte este o asociere ușor de armonizat cu vinul. Aromele dulci și cremoase de vanilie, frișcă și zahăr din ciocolată se potrivesc cu o varietate mai mare de vinuri. Cele mai bune combinații de vinuri pentru ciocolata cu lapte sunt vinurile dulci albe sau roșii cu un corp ușor sau mediu. Pentru vinuri roșii, aș recomanda un Pinot Noir fructat sau Merlot gemos, cu taninuri ușoare și mătăsoase. Pentru albe: Gewurtztraminer, Riesling, un Muscat fructat sau vinurile albe de desert.

Ciocolata cu lapte se împrietenește frumos pe palat cu câteva vinuri românești:

 • Thesaurus Wine Amadoc Pinot Noir
 • Lechburg Gewurztraminer
 • Sirena Dunării Riesling Dulce
 • Jugrestan Amurg
 • Villa Veche Merlot

Ciocolata neagră

Vinurile roșii corpolente, intense în aromă, foarte fructate și taninuri catifelate pot susține frumos aroma intensă a ciocolatei negre cu conținut de 50-75% cacao. Vinurile cele mai potrivite sunt vinurile suculente, pline de fruct din Merlot, Fetească Neagră, Shiraz, Cabernet Sauvignon.

Ciocolata amară cu peste 80% cacao este foarte greu de asociat, dar nu imposibil. Aici pentru a nu da greș, alege un vin de desert roșu sau un vin fortificat precum un Porto.

Ciocolata neagră cred că este nemaipomenintă cu câteva vinuri din Republica Moldova:

 • Divus Winery Merlot
 • Fautor Negre
 • Te Wa Fetească Neagră

Dar și din Romania:

 • 7Arts Fetească Neagră
 • Ferdi Lady Black
 • Oprișor Cabernet Sauvignon
 • Cramele Recaș La Stejari Merlot
 • Vitis Metamorfosis Cantus Primus
 • Gramofon Wine Opus Fabula Fetească Neagră

Acum știi cum să îndulcești corect sezonul îndrăgostiților din luna februarie. Fie că sărbătorești Sfântul Valentin sau Dragobete, dacă pregătești o întâlnire romantică, oferă-i o experiență senzorială de asociere vin – ciocolată și lasă flavanolii să stimuleze eliberarea endorfinelor și al altor hormoni ai fericirii din meniu. 😊