Câte și ce tipuri de pahare ar trebui să ai acasă pentru vin?

De unde a apărut această ”modă” de a avea un pahar special pentru un anumit vin? Este oare acesta un capriciu sau o necesitate? Acest articol te va ajuta să decizi care sunt cele mai potrivite pahare de vin pentru tine.

Puțină istorie, pentru cultură generală

Paharele din sticlă, atât de familiare astăzi, au apărut destul de recent, la începutul secolului XX, abia când industria a început să producă sticlărie în cantități suficiente. În timp, vinul a devenit foarte popular, iar numărul de persoane care îl înțeleg și îi apreciază aromele și gustul a crescut semnificativ. Toate acestea au dus la apariția și organizarea de concursuri, târguri, festivaluri și degustări. În timpul acestor evenimente s-a observat că, dacă același vin este turnat în pahare diferite, aromele și gustul sunt diferite.

Astfel, în 1961, Claus Riedel creează primul pahar special pentru vin, așa cum îl știm astăzi – subțire, transparent, fără tăieturi sau gravuri, cu picior subțire și cupa suflată, precum și o serie de pahare care să dezvăluie la maxim gustul și aroma vinului produs în diferite regiuni și, în consecință, din diferite soiuri de struguri.

Care este forma recomandată pentru un pahar de vin?

Pe piață există o mulțime de feluri de pahare de vin: cu picior, fără picior, în diverse forme și dimensiuni diferite.

Din start vreau să vă spun de ce nu prefer paharul fără picior. Să fie clar, piciorul paharului nu influențează direct aroma sau gustul vinului, dar dacă ții în mână un pahar fără picior cu vin, lichidul din interior se încălzește de la temperatura mâinii, iar gustul și aroma acestuia se va schimba și nu în direcția plăcută.

De obicei, forma paharelor cu picior este comparată analizând patru componente:

  • Bază (talpă) – necesară pentru a menține paharul de vin stabil.
  • Tulpină (piciorul) – Partea paharului de vin care face legătura între bază și bol și îi oferă degustătorului suportul de care să-l țină, fără să aducă modificări în temperatura vinului.
  • Bol (cupă) – Acesta este recipientul în care se toarnă vinul. Dimensiunea și stilul bolului variază foarte mult și sunt cele mai importante când vine vorba de calitatea gustului.
  • Marginea superioară a cupei (buză) – O margine mai subțire va distrage atenția mai puțin unui degustător în timp ce savurează vinul, spre deosebire de marginile mai groase și mai rotunde care sunt semnele unui pahar ieftin.

Tipurile de pahare recomandate pentru degustare?

Ceea ce a intuit Claus Riedel a fost demonstrat de cercetătorii japonezi în anul 2015. Există o diferență uimitoare în ceea ce privește procesul de evaporare a etanolului din vin în funcție de tipul de pahar utilizat, iar majoritatea componentelor aromatice se găsesc în vaporii de etanol.

Se recomandă selectarea mărimii și tipului de pahar folosit pentru degustare, în funcție de tipul și stilul de vin. Una din regulile generale: cu cât vinul este mai bogat, cu atât bolul trebuie să fie mai mare. În general, vinul roșu necesită un pahar cu cupă mare, iar vinul alb necesită pahare cu bol de mărime medie.

Formele și volumul diferit al paharelor, ne fac să luăm înghițituri diferite și să percepem diferit aromele și gustul vinului. Totul depinde de punctul de contact al vinului cu receptorii de pe palatin, dar mai ales de pe limbă și, în consecință, influențează ce gusturi vom simți mai întâi. Senzația aromatică este influențată și de grosimea sticlei, diametrul bolului și forma acestuia.

 Există zeci de tipuri de pahare pentru degustare, în funcție de stilul vinului și soiul de strugure. Vă voi povesti despre câteva dintre cele mai practice și recomandate pahare pentru degustare. Nu este necesar să le aveți pe toate, este doar o trecere în revistă. Mai jos vă spun și ce pahare recomand pentru acasă.

Sauvignon Blanc – Acesta este cel mai comun pahar, destinat vinurilor albe seci cu aciditate ridicată. De asemenea, este potrivit pentru vinuri spumante și șampanie. O caracteristică importantă a acestui tip de pahar este forma sa conică înspre partea superioară. Gura îngustă permite ca dulceața și aroma fructată să ajungă imediat pe vârful limbii.

Chardonnay – Are o formă foarte atrăgătoare cu un bol sferic, rotund. Este un pahar pentru vinurile albe maturate, adică pentru vinuri bogate, corpolente, rotunjite, cu arome și note complexe, în principal din soiul Chardonnay. Acesta este, de altfel, paharul standard pentru vinurile albe.

Vinuri de desert – Paharele pentru vinurile dulci  sunt mai mici și au o margine mult mai mică decât alte pahare de vin alb. Forma specifică le face ideale pentru a direcționa vinul spre fundul gurii. Acest lucru asigură că dulceața vinului nu este copleșitoare și că ne bucurăm de gustul și senzația vinului. În plus, se va accentua aciditatea vinului, ceea ce va ajuta și la combaterea dulceței extreme, întâlnită la unele vinuri dulci.

Pinot Noir – Paharele de acest tip au cel mai larg bol dintre toate paharele de vin roșu sau alb. Acest lucru asigură că vinul are cât mai mult contact cu aerul și permite gustului și aromei să evolueze în pahar. Aceste pahare au tulpini puțin mai scurte decât alte pahare de vin roșu.  

Burgundy – Acest tip de pahar este cunoscut sub denumirea de ”balon”, datorită formei sale și este folosit, de obicei, pentru vinurile roșii Burgundy. Această formă generoasă permite dezvoltarea aromelor subtile ale vinului. Cu un astfel de pahar se pot degusta și vinuri precum Pinot Noir, Barolo sau Barbaresco, iar la servire acestea ar trebui să fie umplute doar la o treime din volumul său.

Bordeaux – acest tip de pahar a fost inventat pentru vinurile din Bordeaux și poartă numele acestei renumite regiuni viticole franceze. Paharul Bordeaux este destinat vinurilor din soiuri precum Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc și pentru orice alte vinuri bogate, cu taninuri puternice și corpolente, cum ar fi cele din Fetească Neagră. La servire paharul nu trebuie să fie umplut cu mai mult de 125 ml de vin.

Spumantele – vinul spumant este servit cel mai adesea în pahare de tip flaute, înalte și alungite. Chiar dacă au revenit în modă cupele de șampanie mai puțin adânci, precum cele de cocktail, paharul de tip flaute oferă o mai mică suprafață pentru vin, astfel permite dioxidului de carbon să se ridice în bule delicate și să nu se evapore rapid. Cu toate acestea, șampania și spumantele obținute folosind metoda Champenoise, se beau cel mai bine din pahare de tip Sauvignon Blanc.

 

Câte și ce tipuri de pahare ar trebui să ai acasă?

Nu poți avea acasă un inventar de sticlărie precum un restaurant. În plus, întreținerea paharelor necesită ceva efort. Dacă nu ai spațiu de depozitare decât pentru un singur set de pahare de vin, atunci îți recomand să achiziționezi un model universal cu bol mare. Acest tip de pahar face băutul vinului ușor și ajută vinul să evolueze frumos. Dacă îți dorești ca experiența de degustare să surprindă complexitatea aromelor și savoarea vinurilor, atunci ai nevoie de cel puțin trei tipuri de pahare: unul pentru roșii (recomandare – universal cu bol mare), unul pentru alb (recomandare – universal cu bol mic sau Chardonnay)  și unul pentru spumant (recomandare – flaute).

Cum să ai grijă de paharele de vin?

Indiferent de câte tipuri de pahare ai, dacă sunt din cristal sau din sticlă, foarte important este modul lor de curățare și întreținere. Modul de curățare a paharelor de vin are impact asupra calității vinului. Paharele din cristal fin sunt mai greu de întreținut decât cele din sticlă normală și asta pentru că, cristalul este mult mai poros. Prin urmare, aceste pahare pot absorbi mirosuri precum cele de săpun, clor sau chiar cel al buretelui. De aceea, este important să le curățăm corespunzător înainte de următoarea folosire. Recomand să speli paharele de cristal manual, cu un detergent fără parfum, în apă caldă și cu o clătire temeinică. După spălare, așează paharele cu gura în jos pe un prosop curat pentru uscare. Majoritatea paharelor din sticlă pot fi spălate în mașina de spălat vase. Dar, dacă producătorul nu recomandă această metodă, nu îți încerca norocul. Pentru o spălare corectă este util să folosim un sapun de vase, de preferat fără parfum, nu un detergent de vase obișnuit. După ce scoatem paharele din mașina de spălat, adesea rămân picături de apă în interior. Pentru a evita urmele neplăcute, îți recomand să le mai clătești o dată sub robinet cu apă caldă și să le așezi cu gura în jos pe un prosop curat pentru uscare. Dacă paharele au reziduuri uscate de vin, după o petrecere prea lungă, umple-le pe jumătate cu apă caldă și lasă-le 30 de minute să se înmoaie. Apoi, urmează pașii de mai sus. După ce s-au uscat paharele, mie îmi place să le polișez cu un prosop de microfibră, pentru a le păstra extra strălucitoare pentru mai mult timp.